Про затухлу свічку

Було це дуже-дуже давно. Один багатий, ну дуже багатий чоловік, вирішив дізнатись, де кінець світу. Всі його збивали, щоб він не йшов шукати кінця світу, а він собі задумав і годі. Каже:

— Збивайте мене, все одно піду пошукаю! Засуши мені, жінко, багато сухарів. А сала не давай, бо від нього треба багато води пити. Склади мені добру торбу, то я й піду.

Раз задумав, то й пішов. Іде рік, два і більше, а кінця світу немає. Кого не спитає, ніхто не знає, де той кінець. От зустрів він одного старого діда та й питається:

— Скажіть мені, чоловіче, де кінець світу?

Старий чоловік каже, що є кінець, але до нього дуже довго йти. Треба йти глибоким яром, перейти його, а там буде на горі стояти невеличка будочка, вона дуже швидко обертається. Треба підождати, бо вона в якусь мить обертається трохи повільніше, ніж зазвичай. Вловити ту мить, вхопитись рукою за двері і вскочити туди. Там буде кінець світу.

Подякував чоловік дідові та й пішов. Ще довго йшов і яром, і дорогою, поки вийшов на гору високу-високу. А там стоїть будочка, що дуже швидко обертається. Чоловік не може вхопитись за двері, щоб зайти туди. Але ось будка почала обертатися трохи повільніше, він вхопився за клямку дверей і вскочив.

Дивиться, а там стоїть повнісінько свічок. Одні горять, другі догоряють, а треті вже не горять. Підходить до нього білий-білий старичок, а чоловік у нього питає, що це за свічки. Чого одні горять, інші догоряють, а ті вже потухли. А старичок каже:

— Це коли народжується дитина, то загоряється свічка. А якщо догоряє, то людина скоро вмре. Ось і твоя свічка догоряє. А твоєї жінки ще буде довго горіти.

Подивився чоловік — дійсно його свічка вже догоряє, а жінчина ще тільки до половини догоріла. Тоді він каже:

— Поміняймо місцями мою і жінчину свічку, бо я ще хочу жити.

А старичок каже:

— Ні, так не можна. Яка догоряє, та людина мусить вмерти. Бо хто прийшов сюди, то звідси вже не вертається на землю. Ти будеш тут умирати.

36 (5096). Про затухлу свічку. СУС порівн. 332. Записано 2008 року. Бай Ганна Пилипівна (1919). Черкаська область, Монастирищенський район, Аврамівка