Про змія триголового

В одному селі жили дівчина й парубок. Вони одне одного дуже кохали і вирішили побратися. Пішли до коваля, щоб той викував їм вінець. Невдовзі коваль викував вінець і загорнув в дуже стару хустину. Але велів його не розгортати, поки батюшка їх не обвінчає в церкві.

Молоді не послухалися, розгорнули стару хустину. І раптом налетіла буря, почала все змітати на своєму шляху, а молоду дівчину закрутила і кудись понесла. Парубок засумував і вирішив шукати свою кохану. Він хотів викинути той вінець, але коли розгорнув хустину на місці вінця лежав меч-кладунець. Взяв того меча хлопець і пішов шукати дівчину.

Довго йшов чи коротко, але побачив Іван у лісі хатку. В ній жила стара-престара жінка. Хлопець говорить:

— Дозвольте у вас переночувати.

А баба говорить:

— Тільки заплати мені.

Іван відповідає:

— Немає в мене грошей, бабусю, а тільки можу вам плату здійснити трудом.

— Нарубай-но мені дров, сину, а я тобі скажу, хто вкрав твою дівчину і де її треба шукати.

Всю ніч рубав дрова Іван, а на ранок так втомився, що заснув. Але його збудила стара знахарка і сказала:

— Твою наречену викрав змій триголовий і замкнув у печерах гір біля синього моря. Ти його можеш здолати своїм мечем, а допоможе тобі в цьому кінь вороний.

— А де ж я його візьму?

— А ти накинеш ту хустину, що дав тобі коваль, на камінь і він обернеться на коня.

Подякував парубок за підказку і пішов шукати свою наречену до моря. Через два місяці прийшов Іван до печер у горах. Довго шукав він там свою Марусю. Хотів було вже йти додому, але почув якийсь стогін. Він пішов туди і побачив дівчат, яких було десь два десятки. Всі вони були приковані до скелі і всі були ледь-ледь живі. Серед них була і його Маруся.

Тоді поклав Іван хустину на камінь і став камінь конем вороним. Сів він на коня і взяв меча в руки. Де тут не візьмись, змій прилетів. І почали вони битись. Бились-бились і з кожним разом, коли парубок відрубував голову змієві, в того зменшувалося сили.

Здолав хлопець змія, забрав Марусю і визволив бранок. Поїхали вони додому і стали жити щасливо.

60 (5115). Про змія триголового. СУС порівн. 3001. Записано 2008 року. Редванська Євдокія Наумівна (1934). Черкаська область, Монастирищенський район, Степівка