Про колоски
Українська народна казка Полтавщини

Колись давно-давно жив один цар. Дуже він любив свої володіння, був великим господарем. От вирішив одного разу піти по своєму царстві, подивитися, як господарює простий люд.

Іде день, два, три, приходить у одне село. Сідало за обрій сонечко, люди йшли з поля і несли хлібні колоски. А ті колоски були такі великі та важкі, що зерно вкрило всю дорогу. Цар і запитує у прохожих:

— Чому розкидаєте зерно, адже це хліб?

— Ой, ти бачиш, які родять у нас колоски, вистачить усім.

Не сподобалось це царю. Пішов він далі. Минає ріки, ставки, заходить у друге село. Бачить цар, що біля кожної клуні лежать гори колосків, дощ їх мочить. Питає:

— Чому ви не сховаєте колоски, адже вони погниють?

— А ми собі вже заготовили вдосталь зерна. Це зайве, нам не потрібне, хай гниє, — відповіли люди.

Засмутився цар і пішов далі. Минає чагарники, гаї, діброви, приходить у третє село. Дивиться, на полях сніг лежить, а колоски не всі зібрані. Запитує людей:

— Чому ви з поля не зібрали весь урожай?

— А навіщо? Ми взяли стільки колосків, скільки потрібно, а ті зайві. Хай пропадають.

Розсердився цар. Вийшов на круту гору і почав просити вітра-лиходія:

— Вітре, махни своїм рукавом, подми так, щоб на колосках не лишилося жодної зернини.

Вітер з радістю взявся за роботу. Нагнав сірі хмари, нахиляє колоски до землі, струшує з них зернини. Коли це раптом чує цар голос з гори :

— Ти сердитий на людей за їхню недбалість, а тварин чому не пожалієш? Лиши зернинки хоч котові та собаці.

Наказав цар вітрові зупинитися. Подумав, що й справді тварини не винні. І лишив по декілька зернинок на кожному колоску.

З того часу люди почали берегти колоски, з поля збирають до зернини. А в кожному дворі стали жити коти та собаки. Селяни з любов’ю до них ставляться, піклуються, вважають своїми меншими братами. Це дяка тваринам за врятовані колоски.

55 (4655). Про колоски. СУС —, вар. 2514, 3902. Записав Хоменко Євген (9 клас) 2008 року. Білик Ніна Василівна (1939). Полтавська область, Лохвицький район, Піски