Про старого батька
Українська народна казка Поділля

Жив собі чоловік, що мав старого батька. Одного разу батько пішов у село і там чомусь забарився. А тим часом жінка чоловіка засмажила курку. Сіли за стіл і почали їсти. Аж тут рипнула хвіртка. Жінка глянула й сказала:

— Чоловіче, старий іде!

Схопила миску з куркою і сховала у печі. Старий узяв шматок черствого хліба й горнятко води, повечеряв тим і пішов спати.

Жінка знову вийняла з печі смажену курку і сіла їсти з чоловіком. Але як тільки простягнули руки, з миски одразу скочили дві великі жаби. Чоловік і жінка лягли спати голодні.

Уранці встали, хочуть їсти. Але вони боялися і глянути до миски, аби звідти не вискочили коростяві жаби...

Жінка стала плакати, бо була голодна. Чоловік зажурився. Та ніхто їх не жалів. Нехай знають, як старому не давати їсти!

67 (6387). Про старого батька. СУС —. Записано 2009 року. Їжак Микола Васильович (1956). Вінницька область, Погребищенський район, Левківка