Розумна дівчина

Був у тата син. Каже він татови:

— Я, тату, хочу ся женити.

Але цей син був трохи недомотаний. Тато йому сказав:

— Якщо ти хоч’ ся женити, то озми оцю вівцю і жени на ярмарок. Продай вівцю, купи мені щось, верни вівцю додому та й грошей принеси.

Узяв той син вівцю, веде на ярматок та й плаче. Приходить до ріки, а там перуть плаття дві дівки. Одна дівка подивилася на него і стала з него сміятися. А друга питає його:

— Чого ти плачеш? Розкажи мені. А він і каже:

— Я сказав татови, що хочу женитися, а тато дав мені вівцю і сказав продати її. Загадав купити, що йому треба, і завернути вівцю, і ще гроші йому принести.

А дівчина йому сказала:

— Ходи зо мною, я маю на це раду.

Прийшла вона з ним до себе додому, повісила випране плаття, щоб сушилося. Та взяла його вівцю, обстригла її і загнала в дах. Дала йому з вівці вовну і послала його на ярмарок. І сказала йому:

— Іди продай вовну, купи, що тато казав, і ще залиши грошей. Та прийдеш до мене, забереш вівцю і підеш додому.

Продав хлопець вовну, купив, що треба. Іде з ярмарку, повертає до цеї дівчини, бере вівцю і йде додому. Приходить до свойого тата, а тато питає:

— Хто тебе, синку, на це нарадив?

Бо він розумів, що син сам це не зробив. А син розказує, як було: вів вівцю, дві дівчині прали плаття, і одна сміялася з него, а друга порадила йому, що робити. Тато питає:

— Ти знаєш, де ці дві дівчині жиють? А він каже:

— Знаю.

— Іди, — каже, — приведи ті дві дівчині сюди. Скажи, що я просив, аби прийшли до нас у гості.

Пішов він і запросив тих дві дівчині. Прийшли вони в гості. Цего хлопця мама їх файно пригостила, а тато питає свого сина:

— Котра з тебе сміялася? Син відповідає:

— Ота, що сидить коло вікна. А та друга порадила мене, що я маю робити з вівцею.

Тато каже тим двом дівчатам:

— Ходіть зо мною.

І веде їх у комору. А в него в коморі було велике багатство. Питає тато тої дівчини, що сміялася. А друга ще в хаті була.

— Що тут, у цій коморі, бракує? А дівчина йому каже:

— Тут нічого не робити, лиш їсти та й спати, та й файно ходити. Тато каже:

— Ти не будеш моя невістка.

А відтак заводить до комори ту другу дівчину, ту, що стригла вівцю. І питає її:

— Ану скажи мені, небого, що тут, у цій коморі, бракує? А дівчина каже:

— Ойой, тут би не одну ніч не спати та й не їсти, аби все це утримати. І той ґазда узяв ту другу дівчину за невістку.

Бабинопілля (Акришори), Косівського району, Івано-Франківської області 21 лютого 1983 року Петрюк Анна Іванівна (1922 року народження) Вінницька область

Розумна дівчина
Українська народна казка Поділля

Задумав син женитися. Сподобалася йому одна дівчина, розумна, але бідна. Він сказав це батькові, але батько не дозволив йому брати цю дівчину і дав одну загадку:

Що робити йому. Іде та й журиться. Прийшов до тієї дівчини і розказав їй про своє горе.

— Візьми острижи барана, продай вовну, купи трохи солі, мила, сірників а решту грошей занеси додому.

Він так і зробив. Після цього батько дозволив йому одружитися з тією дівчиною.

159 (6417). Розумна дівчина. СУС -1415*. Записав Бесчеснюк Богдан 2009 року. Гнатюк Є. О. Вінницька область, Барський район, Кузьмин

Розумна дівчина

Задумав син женитися. Сподобалася йому одна дівчина, розумна, але бідна. Він сказав це батькові, але той не дозволив йому брати цю дівчину і дав синові одну загадку:

— Візьми, синку, барана. Продай його. Купи солі, мила, сірників і принеси ще й грошей додому. Але при цьому приведи назад барана.

Що робити юнакові. Іде та й журиться. Прийшов до тієї дівчини і розказав їй про своє горе. Вона засміялася та й каже:

— Візьми острижи барана. Продай вовну. Купи трохи солі, мила, сірників, а решту грошей занеси додому.

Хлопець так і зробив. Після цього батько дозволив одружитися з тією дівчиною.

131 (5171). Розумна дівчина. СУС — 1415*. Записано від 2008 року. Андрущенко Любов Захарівна (1943). Черкаська область, Жашківський район, Жашків

Розумна дівчина
Українська народна казка Чернігівщини

Жили чоловік і молодиця. Був у них син. От він надумав оженитися. Сподобалася йому одна дівчина — ловка, розумна, але бідна. Коли він сказав про це батькові, той не дав згоди на весілля. Дав йому одне завдання:

— Візьми, сину, барана, продай його, купи собі солі, мила, сірників та ще й грошей додому принеси. І барана приведи назад.

Пішов хлопець до дівчини та й пожалівся їй. А вона засміялася і каже:

— Візьми та острижи баран, продай вовну, купи мила, солі, сірників, а здачу віднеси додому. Ще й барана приведеш назад.

Він зробив так, як порадила дівчина. Після цього батько дозволив йому оженитися на ній.

45 (4366). Розумна дівчина. СУС — 1415*. Записано 2008 року. Воскобійник Галина Миколаївна (1928). Чернігівська область, Городнянський район, Солонівка

Розумна дівчина
Українська народна казка Кіровоградщини

Задумав один хлопець женитися. Сподобалась йому дівчина—розумна, але бідна. Сказав це він своєму батькові, але батько не дозволив йому брати цю дівчину і дав одну загадку:

— Візьми, сину, барана, продай його, купи солі, мила, сірників і принеси ще й грошей додому і приведи назад барана. Отоді я дозволю тобі оженитися.

Що хлопцеві робити. Іде він і журиться. Прийшов до тієї дівчини і розказав їй своє горе. Вона засміялась і каже:

— Візьми острижи барана, продай вовну, купи трохи солі, мила, сірників, а решту грошей занеси додому.

Він так і зробив. Після цього батько дозволив синові одружитися з тією дівчиною.

310 (8213). Розумна дівчина. СУС — 1415*. Записав Павлиш Владислав 2010 року. Федин Богдан Кирилович (1935). Кіровоградська область, Устинівський район, Докучаєвка

Розумна дівчина
Українська народна казка Чернігівщини

Задумав син женитися. Сподобалася йому одна дівчина розумна, але бідна. Він сказав про це батькові, але той не давав згоду на шлюб, а дав йому завдання:

— Візьми, сину, барана, продай його, купи солі, мила, сірників, принеси ще грошей додому, і барана приведи.

Що йому робити? Іде та й журиться. Прийшов до тієї дівчини і розказав їй про своє горе. Вона засміялася та й каже:

— Візьми, острижи барана, продай вовну, купи трохи сірників, солі, мила, а решту грошей принеси додому.

Він так і зробив. Після цього батько дозволив йому одружитися на бідній дівчині.

60 (4166). Розумна дівчина. СУС — 1415А*. Записала Гусак Т. А. 2007 року. Дарій Ганна Миколаївна (1930). Чернігівська область, Бобровицький район, Вороньки