Розумний Оверко

Це було дуже давно, як говориться в народі, ще за царя Панька.

Жив кмітливий хлопець Оверко, який добре грав на сопілці, любив природу та розваги, Щоб заробити якусь копійчину на прожиття, найнявся до багатого чоловіка пасти корів. Вигнав скотину на пасовище, а сам сів на горбочку та так заграв, що всі корови не могли пастися, а танцювали до самого вечора. І так продовжувалося багато разів. Корови стали худі, перестали доїтися. Хазяїн говорить своїй жінці:

— Піду подивлюсь, як наш пастух корів пасе, бо скоро вони пропадуть.

Прийшов чоловік на пасовище і, щоб Оверко його не побачив, заліз у терен. Сидить і дивиться, як бідняк пасе скотину, А хлопець сів па горбочку та й почав грати на сопілці. Та так гарно, що корови пішли танцювати, а чоловік і собі у терні танцює. Як танцював, обідрав на собі весь одяг, подряпав руки та обличчя.

Настав обід. Перестав пастух грати, погнав корів додому. Багач виліз із того терну і швидко побіг до своєї жінки. Вона здивовано запитала:

— Чого ти такий обідраний, заморений та подряпаний?

— Якби ти знала, як Оверко грає на сопілці, ніяк ж встояти! І корови танцювали і я, — відповів чоловік.

Пані закортіло послухати, як Оверко грає. Пан Степан сказав, щоб вона залізла у діжки з мукою, а він — у чан з попелом. Захотівши танцювати, не зможуть, а будуть слухати чарівну мелодію.

Як заграв бідняк, почали пані Соня та пан Степан танцювати. Музика перестала грати, вони вилізли із своїх схованок. Але брудними, страшними і злими. Почали радитися, як їм позбутися хлопця.

Хазяїн вирішив поїхати до моря на відпочинок, щоб там Оверко їх розвеселяв. Приїхали, повечеряли і лягли спати. Домовились, що його покладуть з краю від моря, а як засне, штовхнуть у море.

Поснули. Пан прокинувся і подумав: «Ось я штовхну його у воду». А Оверко прокинувся раніше за пана, пересунув Соню на своє місце, а сам ліг на її. Пан встав та й давай штовхати у воду того, хто скраю лежав.

А хлопець питає:

— А чого ви вкинули пані у воду? Як же ми будемо тепер без неї? Що будемо робити?

Пан злякався і швиденько заходився разом з Оверком витягати пані з води. Врятувавши, вони повернулися додому, жили в мирі та злагоді довго та щасливо. Пастух грає на сопілці, а пан та пані і досі танцюють.

245 (4917). Розумний Оверко. СУС 592. Записано 2008 року. Мілька Олександра Степанівна (1933). Полтавська область, Шишацький район, Михайлики