Свідок перекотиполе
Українська народна казка Буковини

Їден чоловік дуже добре жив з сусідом. Договорилися вони наймитися в якогось пана на рік служити, щоб заробити грошей, і пішли служити. Їден з них робив добре і заробив більше, а другий заробив мало. Ідуть вони додому, а той, що мало заробив, думає: «Як прийдемо додому та моя жінка взнає, що я заробив менше, — буде сваритися. А як я його вб’ю та заберу гроші, то буде якраз добре».

Вийшли вони в степ, піймив він товариша і вбиває його. А тут якраз качається степом перекотиполе.

— Ти будеш моїм свідком, — сказав до перекотиполя чоловік, якого вбивав товариш.

Сказав він це, упав на землю і вмер. А вбивця засміявся:

— Буде тобі перекотиполе свідком.

Забрав у вбитого гроші, а тіло його припорпав у степу. Прийшов додому, а сусідова жінка питає:

— А де ж мій Василь?

— Він зостався ще рік служити.

Але минув рік, минув другий і третій — нема чоловіка. Жінка знов питає сусіда, а той каже:

— Я нічого не знаю — він зостався в пана.

Їдного разу поїхав убивця з жінкою на базар. Купили вони, що треба було, та й їдуть додому. Проїжджають попри те місце, де він убив колись товариша, — знов качається перекотиполе. Пригадав він, що сказав його товариш перед смертю, та й засміявся. Жінка питає його:

— Чого ти, чоловіче, засміявся?

— Та так собі.

А жінка почала гризти його:

— Скажи.

І він почав казати їй:

— Як я на цім місці вбивав Василя, дак він казав, що перекотиполе буде йому свідок. Пригадав я ці слова його та й засміявся.

Минув рік, і почали чоловік з жінкою сваритися. А вона пішла в поліцію і сказала:

— Мій чоловік убив Василя, з яким разом служив у пана.

Заарештували його, засудили і посадили в тюрму. А в той час за вбивство на все життя садили. То й не знати, чи жиє він ще, чи, може, вже й умер у тюрмі.

Вашківці, Сокирянського району, Чернівецької області 11 травня 1979 року Скаженюк Дьордій Степанович (1907)

Свідок перекотиполе
Українська народна казка Поділля

За селом пас наймит коней. Аж їде заможній господар. Сподобалася йому пара коней. Захотів їх відібрати, а пастуха вбити. Бачить наймит, що по степом котиться перекотиполе і каже:

— Бур’яни, станьте мені свідками.

Засміявся вбивця на ці слова і вбив наймита.

Пройшли роки. Проїжджав якось той злодій із своєю дружиною тими місцями, побачив перекотиполе і знову засміявся. Жінка випитала в нього причину його сміху, а потім розказала своїй кумі про давно скоєне вбивство, і скоро про це знало все село. І покарали того чоловіка.

244 (6559). Перекотиполе. СУС —. Записано 2009 року. Ткачук Любов Олександрівна (1940). Вінницька область, Козятинський район, Перемога