Солдат і баба
Українська народна казка Поділля

Повертався солдат із дому в частину. По дорозі зустрів бабусю і попросився до неї переночувати. Бабуся зразу не погоджувалась, а потім згодилась. Коли баба міцно заснула, солдат вкрав у неї гроші. Вранці прокинувшись, бабуся побачила, що в солдата довга шинель. Вона взяла голку, нитки і давай рубити, щоб була коротшою.

Солдат проснувся, подякував бабусі і пішов своєю дорогою. Коли бабуся подивилась, то побачила, що солдат вкрав у неї гроші. Вона пішла у частину до командира і розповіла, що сталося. Командир вишикував солдатів і сказав:

— Впізнавай!

Баба походила і почала дивитись на шинелі. У всіх були розрублені, тільки в одного зарублена. Так розпізнали солдата.

156 (6414). Солдат і баба. СУС —. Записано 2009 року. Карвацька Тетяна Іванівна (1922). Вінницька область, Барський район, Гулі