Три слова
Українська народна казка Буковини

Їден чоловік післав свого сина на заробітки. Ішов, ішов той син та й здибав діда. А дід і каже йому:

— Ти будеш служити у мене рік за три слові?

— Буду.

— То добре. Твоя робота буде така: будеш тримати цілий рік вогонь з їдного сірника.

Запалив хлопець вогонь і дотримав його до року. Прийшов той старий та й каже йому:

— Ти свою роботу зробив, а тепер слухай моїх три слові. Жінку на оказію не пусти саму, коні другому в руки не дай і без броду не йди через воду. Іди додому, і все тобі добре піде.

Прийшов він додому, а тато каже:

— Що ж ти робив, що нічого не приніс?

— Чого ж не приніс? Я приніс. І сказав татови тих три слові.

Стали вони далі разом жити, і все пішло їм у руки. Купили собі візок, коней, корівку. І треба вже парубкови женитися. Жениться він, бере собі жінку Єленку. Появилася в них дитинка. А через рік після того віддається його кумната. У кумнати весілля, чоловік і каже до жінки:

— Йди до сестри, допомагай.

А в той час піп ніс до млина склецок. Заходи до Івана та й каже:

— Дай мені кобилу, щоб я відвіз до млина цей склецок, бо стидно батюшці нести склецок на плечах.

Дав Іван попови кобилу. А піп вертає додому та не їден склецок кладе, а десять, і так б’є кобилу під горб. А кобила була жеребна. Від того биття вона впала і скинула лоша. Піп затягнув то лоша в корчі і закрив його терням.

Змолов піп, завіз склецки додому та й приводи кобилу. А з тої кобили нічого нема, нікуди вже вона не годиться. Та нічого не сказав Іван попови, взяв кобилу і завів у стайню.

А його жінка на весіллі у свої мами. Перебрався Іван на купця, накупив шалків з шовковими тороками, взяв у сусіда кобилку, поклав ті шалки в ящик і повіз уночі до тещі. Теща його не пізнала.

— Нате вам, — каже, — тьотко, шалок з шовковими тороками, щоб я переспав у вас.

Вона його й приймила. Поїв він файно і каже:

— Тьотко, дав я вам шалок, а ви мене нагодували. Це добре, але найдіть мені ще молодицю на ніч, то ще їден шалок дам.

А стара каже до дочки:

— Як я маю шукати якусь чужу, то лучче той шалок най буде тобі. Іди до него. Він там у стодолі наверху, на сіні.

— Як Іван взнає, він мене вб’є, — сказала жінка, але взяла дитину й пішла.

Переспав Іван з своєю жінкою на поду, а тоді тихо встав, узяв на руки дитину, сів на візок і поїхав додому. А вона встала, лап — нема дитини! Виходи надвір.

— Мамо, нема дитини. З чим піду додому? А стара каже:

— Не журися. Запалимо стодолу. Вона буде горіти, а ми будемо кричати: «Ґвавт! Дитина згоріла!»

Так вони й зробили. А чоловік дав дитину сусіді. Та приніс до хати мертве лоша, що його піп у терня заховав. Жінка приходи додому, а з нею теща. Стара плаче:

— Ой, пропала дитина!

— Мамо, не плачте, — каже Іван, — ми ще молоді, буде дитина друга. Йдіть додому і принесіть, що у вас лишилося від весілля, та зробим за дитину обід.

Принесла стара все, що треба, та й поклала в хатчині. А Іван каже:

— Як робити обід, то треба, щоб це був обід. Покличмо й попа. Прийшов і піп. А перед тим Іван вирубав дев’ять деренових бияків: по три для жінки, тещі й попа. А кума з дитиною в хаті великій сидить.

Хочуть уже сідати за стіл, а Іван каже жінці:

— У цій хатчині нечисто. Ходім до хати великої.

Заходи жінка до великої хати, а там кума на руках її дитину тримає.

— Віддай мені дитину!

— Ти мені не дала, і я тобі не віддам, — каже кума.

Жінка боїться вертатися до хати, бо дитина не згоріла, дитина тут. Іван каже:

— Мамо, ідіть подивіться, чого це Єлена так забавилася.

Пішла стара, побачила дитину і не вертається, боїться. А він до батюшки:

— Підем у велику хату — вони там справляють стіл. Заходять туди. Батюшка лиш на поріг — і увидів лоша під столом.

Увійшов до хати та й завмер. А Іван бере бияки, ломає на попови три, на тещі три і на жінці три. Отакий був для них обід.

Росошани, Кельменецького району, Чернівецької області 21 жовтня 1979 року Чабан Сафроній Домінтійович (1904)

Три слова
Українська народна казка Буковини

Був собі бідненький чоловік. Каже він до жінки: — Я піду в найми та щось зароблю. Пішов. Ішов, ішов і зайшов до одного хазяїна. Той бере його на службу та й каже:

— Я тобі грошей платити не буду, але як прослужиш у мене рік, скажу тобі їдно слово. А за три слові треба буде тобі робити три роки.

— Добре. Прослужив він рік.

— Будем розплачуватися, — каже хазяїн. — Скажу тобі їдно слово. Як прослужиш у мене три роки, то не опрошкуй, а дорогою йди.

— Це все?

— Все.

Служи він другий рік. Коли закінчився той другий рік, хазяїн і каже:

— Як будеш іти додому, то не ночуй там, де старий чоловік і молода жінка.

— Все?

— Все.

Прослужив він третій рік і збирається додому.

— То кажіть третє слово.

— Не дай серцеви волю — оце моє третє слово.

— Це все?

— Все.

— Та дайте мені хоч якесь шмаття, щоб я такий обдертий не йшов. Дайте щось їсти на дорогу.

— Жінко, дай йому, — сказав хазяїн.

І дала йому хазяйка біле шмаття і хліба на дорогу. Пішов він.

Іде, і якраз по його путі їде чумак, гони три вози з сіллю. Питає чумак, куди він йде. Розказав чоловік, що три роки робив і нічого не заробив, лиш три слові.

— То їдьмо разом, — каже чумак, — сідай на воза. Поїхали вони разом. Проїхали трохи, а чумак каже:

— Чого будем так далеко дорогою об’їжджати? їдьмо цею стежкою!

— Нє, я за це слово цілий рік прослужив — щоб не опрошкувати. Ти їдь собі, а я іду дорогою.

Поїхав чумак стежкою через ліс, а той чоловік пішов собі дорогою. Лиш заїхав чумак у ліс, а на него напали два злодії і хочуть ограбувати. Чумак почав кричати, а той чоловік учув і побіг на поміч. Як почули злодії, що хтось біжить і кричить, лишили чумака і втекли. А чумак і каже:

— Ти мене врятував від злодіїв. За це я даю тобі пару волів і воза з сіллю. Бери собі того заднього.

Їдуть вони далі і перед вечором приїжджають у їдно село. Просяться на ніч. Їх приймають. А наш чоловік подивився, що в тій хаті старий чоловік, а жінка молода, та й каже:

— Я тут не лягаю. Я рік за то слово прослужив — не ночувати там, де жінка молода, а чоловік старий.

І не пішов до хати. Чумак ляг спати на возі, а той не спить. Дивиться — іде піп до хати. Чоловік підійшов до вікна та й бачить: піп поставив горівку, вона поставила їду. Випили, закусили. А жінка й каже попови:

— Давай задушим старого, щоб не смердів тут. Он на возі сплять люди, то є на кого скласти.

І задушили вони діда.

А рано вибігає жінка з хати й кричить:

— Ґвавт! Приймила їх ночувати, а вони задушили мені чоловіка! Прибігли люди, схопили їх. Чумак проситься, каже, що не був у хаті. Ніхто йому не віри. А чоловік каже:

— Станьте, люди, я вам щось скажу. То не чумак задушив діда і не я, а вона з попом. Там у великій хаті стоїть недопита горівка й закуска. То вони обоє пили. І піп забув там палицю.

Зайшли вони туди — правда. Попова палиця стоїть у кутку. Пішли до попа, а попадя каже:

— Він спить, бо дуже трудний, лиш перед ранням до хати прийшов. Взяли вони попа, а тих людей пустили. І дає йому чумак ще їдного воза з волами.

— Бери, — каже, — я не збіднію. У мене дома є ще два вози. Поїхали далі. Чумак поїхав своєю дорогою, а той чоловік звернув додому. Був вечір. Підійшов чоловік до вікна, дивиться: жінка грається з кимось у постелі. Він думав, що то до неї прийшов інший, а то хлопчик його був. Як він тоді пішов з дому, то скоро після того народилася дитина. Тепер хлопчикови йшов уже третій рік.

Але чоловік не міг розібрати, що то малий хлопець. Знімає він з плеча пукалку (чумак дав йому ту пукалку) і хоче стріляти. Аж тут пригадав слова: «Не дай серцеві волю». Опустив пукалку, зайшов до хати, привитався з жінкою і питає:

— Що то за хлопчак?

— То наш з тобою хлопчик. Він родився, як ти пішов.

Та й загнав хазяїн воли на подвір’я. І жили вони собі, доки не повмирали.

Шибутинці, Сокирянського району, Чернівецької області 13 травня 1980 року Мазур Олексій Федорович (1902 року народження)

Три слова
Українська народна казка Закарпаття

Чоловік лишив жінку дома й пішов по роботах. І щастя не міг найти. Служив у панів по три роки, та щастя не мав. Пішов він до єдного багатого пана, а в того пана був файний камінь. І договорився він з паном і дав йому пан той камінь. Він той камінь узяв, а камінь розсипався. І він задумався й зажурився. І йде, і сам не розуміє, куди йде.

Перейшли роки, і він нічого не заробив. Іде він і стрічає його дідик:

— Що ти такий, чоловічку, задуманий?

— Я служив три роки у пана за камінь, а пан ми дав камінь, і камінь розсипався.

Каже дідик:

— Я то знаю. А будете, — питає, — ви в мене служити три роки? Я вам дам за то три слова.

Відслужив він у того діда три роки та й звідається:

— Які то слова?

— Перше слово: іди чистою доріжкою. Друге слово: де файна жінка, не оставайся там на ніч. Третє слово: не роби серцю волю. А тут маєш рушничку. Вона тобі буде на поміч.

І дав йому дідок рушничку.

Іде він додому чистою доріжкою. Упала ніч. Іде через ліс, а там на полянці горить огник. А він підняв рушничку і бух на той огень. І той огень розсипався. І він там нікого не видів. Він ті головіньки склав та горять. І туй почали сходитися люде.

А там було повно возів з дорогими товарами. А на тих купців напали опришки. А він стрілив у огень, і опришки повтікали. І тоти люде за то, що він урятовав їх, дали йому один віз з товарами. Аби торговав він. І буде мати гроші. І він з тими купцями поїхав далі разом.

Помаленьку їдуть вони з села на село, і убила їх ніч. Зайшли в одно село, а там файний двір, і хотять вони там вечеряти й ночовати. А там файна молодиця, а цей уже знає, що не треба спати там, де файна молодиця. Полягали вони в хаті спати, а він не ліг. Він остався вон і слідкує, що буде далі.

Як звечоріло, у годин десять-одинадцять приходить священик. Батюшка. Ворота замкнені. Він відчиняє їх, пішов до хати, маленько випили з жінкою, погостилися, як кума з кумом. І думають вони обоє, як той дорогий товар на возах забрати. Жінка скоро додумала, як забрати. Каже:

— Є в мене старенький дідо, мій чоловік. Покладеме на него петек і задушиме його. І понесеме межи вози та й скажеме, що подорожні задушили, їх заберуть і засудять, а товар буде наш.

І вони діда задушили. Кум верг рясу долі, поклали задушеного на рясу, понесли межи вози й кинули. А як вони там проходили, той, що за щастя служив, що щастя глядав, узяв ножиці та вирізав попови з ряси пандлик. І спрятався.

Рано жінка встала та зайойкалася:

— Прийняла-м людей, а вони убили мені чоловіка!

Прийшла поліція й тих людей забрала. А другий день суд над ними. Викопали яму та людей під суд. Голова за голову. Присудили за таке убийство їх завішати. Та й добро їх забрати.

І приходить на суд той, що щастя глядав. Говорить:

— Закличте сюди батюшку, а людям дайте спокій.

Пішли за батюшкою. Прибігає батюшка, думав, що молебень треба. А не подивився, що на рясі хибить. Каже той, що щастя глядав:

— Ану подивіться, що на тій рясі є.

Подивився суддя, а на рясі хибить, а він дав судді той пандлик. Суддя приклав, а то гейби виросло там. Так точно все підійшло. Наказує він:

— Пущайте людей, бо люде не винні, жінка з попом діда задушили. Бо я слідковав за сим ділом.

І люде віддали йому весь свій товар, бо він уже два рази їх урятовав. Все лишили йому. Поторговав він і йде додому. А вже роки пройшли!

Прийшов він уночі додому, дивиться, в нього світло горить велике. Дивиться він у визір, а його жінка з двома офіцерами п’є. Один з одного боку, а другий з другого. Чоловік подумав: «Я по світі бідую, а вона з офіцерами п’є». І поклав рушницю на оболок і цілиться, щоб нараз одною кулею усіх трьох убити. І пригадав він слова діда: «Не зроби серцю волю». І його руки здрижали, і він не стріляв.

Побіг він до кума та й зогнав кума вночі. Зрадовалися кум кумови.

— Я бідую по світі, а жона моя гуляє з офіцерами. Хотів-им убити одною кулею усіх трьох нараз.

— Куме, що би ти був зробив! То твої сини-близнюки! Вони тепер офіцери й прийшли в отпуск.

Прийшов він з кумом додому, упав на коліна та попросив пробачення, обняв, обціловав жінку свою й діти.

Так найшов він щастя, і стало його життя мирне й веселе. І наша ся казочка скінчилася.

Вучкове, Міжгірського району, Закарпатської області 1 серпня 2002 року Юрик Дмитро Іванович (1911 року народження)