У сонця в гостях
Українська народна казка Полтавщини

Було це дуже давно. Одного разу велика хмара застала небо і декілька днів не з’являлося сонечко. Курчатка засумували без сонечка і вирішили його шукати.

По дорозі вони зустріли сороку. Коли вона дізналася про їхню біду, то послала до зайця. Знайшли курчатка зайця, але він не допоміг їм, а послав до качки. Качка сказала, що тільки їжачок зможе їм допомогти.

І справді їжачок знав, де живе сонечко і з радістю допоміг їм. Усі разом вони вирушили і їжачок привів їх до сонечка.

Почали вони кричати так голосно, що сонечко прокинулося. Але воно не блищало, як раніше. Тут звірята кинулися допомагати йому. Зайчик воду носив, качка вмивала сонечко, їжачок натирав до блиску, а курчатка пилюку здували. Засвітило сонечко яскраве й чистеньке і всім від цього стало радісно.

13 (4605). У сонця в гостях. СУС —. Записала Кириченко Любов 2008 року. Кириченко Надія Степанівна (1946). Полтавська область, Лохвицький район, Червонозаводське