Хвалькувата муха
Українська народна казка про тварин

Раз тягнули чотири волики тяженький плуг вечором з поля додому. Тягнуть они, тягнуть; аж надлітає уперта муха, сідає собі поважно на ріг одного вола і їде з ним помаленьку. Надлітає тим часом друга муха і питає тую, що сидить на розі вола: «А ти звідки їдеш, сестро?» — «З поля, — відповідає она, — цілий день орала-м з волами, аби люди мали хлібця досить!»

Хвалькувата муха. Н. П. Андреев, Указатель сказочных сюжетов по системе Аарне. Издание государственного Русского географического общества, Л., 1929. — . Час і місце запису не зазначені. Ластівка. Письмо для руських дітей, яко прилога до «Учителя», Львів, 1869—1881., 1870. ч. 26, стор. 207—208

21 (6350). Хвалькувата муха. СУС -282В**. Записано 2009 року. Заєць Текля Афанасіївна (1927). Вінницька область, Вінниця

Хвалькувата муха

Раз тягнули чотири волики тяженький плуг, вечором з поля додому. Тягнули вони тягнули, аж надлітає докучлива муха, сідає собі поважно на ріг одного вола і їде з ним по маленьку.

Надлітає тимчасом друга муха і питає тую, що сидить на розі.

— А ти звідки їдеш, сестро?

— З поля, — відповідає вона, — цілий день орала з волами аби люди мали хліба досить.

Чого варта людина, котра чужою працею похваляється?

70 (7217б). Хвалькувата муха. СУС -282В**. Записала учениця 6 класу Пойманова Марина 2009 року. Швець Марія Іванівна (1950). Дніпропетровська область, Павлоградський район, Привовчанське

Хвалькувата муха
Українська народна казка Полтавщини

Тягнули один раз чотири воли важкий плуг вечором з поля додому. Тягнуть вони, тягнуть, аж причепилась до них надокучлива муха. Сідає повагом на ріг одного вола і їде з ним потихеньку. Прилетіла тим часом друга муха і питає тую, що сидить на рогові:

— З поля, — відповідає вона, — цілісінький день орала з волами, аби людям хліб був.

Нічого не варта людина, яка хвалиться чужою працею.

3 (4658). Хвалькувата муха. СУС — 282В**. Записав Швець Владислав (7 клас) 2008 року. Швець Надія Панасівна (1946). Полтавська область, Лохвицький район, Лохвиця

Хвалькуватий овід
Українська народна казка Полтавщини

Одного разу тягнули волики тяженький плуг вечором додому. Тягнуть, аж надлітає уперта муха овід. Сідає собі поважно на ріг одного вола і їде собі з ним помаленьку. А овід сам собі красується. Тим часом надлітає друга муха і питає ту, що сидить на розі у вола:

— З поля, — відповідає та, — цілий день орала з волами, аби люди хлібця мали досить!

А друга недовго думаючи сказала:

— Що вартий такий чоловік, котрий чужою працею хвалиться?

181 (4848). Хвалькуватий овід. СУС — 282В**. Записала Фендрик Віра 2008 року. Онищенко Віра Юхимівна. Полтавська область, Оржицький район, Куйбишеве