Хитра коза
Українська народна казка Поділля

У діда Панька і баби Параски була коза. Звичайнісінька собі коза: руда, з крутими рогами. Старенькі її доглядали, а вона частувала хазяїв молочком.

Так і жили.

Та коза, на біду, була шкодаркою, то залізе в чужий город і поїсть капусту, то зіпнеться дибки біля молодого деревця і об’їсть усе листя, навіть з молодецькими пагінцями. Натерпілися бідні старі від сусідів усіляких образ і в очі, і поза очі.

От вирішили дід з бабою продати козу, щоб мати менше клопоту. Думка про те, що не буде молочка, їх трохи стримувала це зробити. Хоч коза і не давала багато молока, але все-таки ним пахло в хаті.

Терпець у стареньких увірвався, коли коза вщент знищила сусідський квітник. Не стільки з’їла, як потоптала і понівечила оту красу. Рішення продати козу остаточно визріло.

Дочекалися базарного дня. Накинув дід Панько мотузку на круті роги кози та й повів її на базар у сусіднє село. Сумний дід ішов попереду, а коза не опираючись пленталася за ним слідом. Коли вийшли за село, коза відчула, що вони йдуть зовсім не туди, де було пасовисько і де вони з дідом бували майже щодня.

Дід зрідка озирався і, не стишуючи ходи, йшов далі. А коза стала гадати, куди ж вони йдуть? Щось зсередини їй підказувало, що ця прогулянка може недобре для неї закінчитися. Миттєве рішення визріло у винахідливої і хитрої кози. Вона заговорила людським голосом:

— Поважний старцю, куди ж ти мандруєш зі своєю любою кізкою? — наче почулося дідові Панькові.

Дід озирнувся, глянув на козу. Але нічого, окрім них, на дорозі не було.

— Мабуть, здалося. Старість бере своє ... — буркнув дід і продовжував шлях.

Деякий час було тихо, тільки пісня жайворонка над хлібним ланом долинала до його вух. Та що це? Знову чийсь голос промовив поруч:

— Негоже, добродію, ображати Божу скотину і позбавляти її звичайного місця і рідних країв. Ще не пізно одуматись, повернути назад і уникнути великого гріха.

Знову дід озирнувся довкола, і знову ніде нікого не було, окрім них з козою. Дід повільно, наче з примусу, перехрестився. У нього вже почала складатися думка, що з ним розмовляє Всевишній, коли нікого не видно. Адже Його бачити нікому не велено.

Дідові стало і боязно, і водночас цікаво. Навіть гордість пройняла старого, бо вирішив, що він, очевидно, перший з села, до кого Творець звернувся так просто і лагідно з просьбою не грішити.

Коза смикнулася, зганяючи муху, що їй весь час набридала, і на деяку мить перервала його думку. Та вона невдовзі повернулася і опанувала стареньким. Дід Панько вже ніби бачив того, хто говорив. Він не став вичікувати, коли знову почнеться розмова, щоб не злити співрозмовника. Зупинився, подивився на свою таку слухняну козу і рішуче попрямував у протилежний бік — додому. Не встиг дід зробити і пару кроків, як чітко почув:

— Дякую, мій благодійнику.

І на цей раз дід Панько біля них нікого не вгледів. Але з великим запалом вже тричі перехрестився. З відчуттям, що зробив гарну людську справу з Божим благословенням, старий Панько вів свою кізку, свою годувальницю, назад додому. Та він усе-таки трішки картав себе, що в таку, здавалось би, просту справу довелося втручатися Всевишньому і направляти його, грішника і дурня, на праведну дорогу.

А хитра і винахідлива коза вже не пленталася ззаду. А попереду діда поспішала до своєї хазяйки баби Параски, яка завжди частувала її чимось смачненьким.

85 (7049). Хитра коза. СУС —, новотвір. Записано 2008 року. Миронюк Ніна Степанівна (1938). Вінницька область, Оратівський район, Яблуновиця