Циган в огірках
Українська народна казка Буковини

Пішов циган до дядька вночі огірки красти. Сидить на грядці і жде, поки на небі блисне, щоб йому видно було. Та все каже:

— Блисни, Боже, блисни. А дядько тихо зайшов ззаду та як свисне його дрючком по голові.

Циган упав, дядько його скрутив і повів на подвір’я. Циган проситься: — Ви що хочете мені робіть, лиш не перекидайте через пліт. І мою торбу не перекидайте! Дядько думає: «А, то ти цего боїшся». Та й перекинув через пліт циганову торбу. А циган кричить не своїми голосами. «Я тобі зроблю!» — думає дядько. Вхопив цигана і перекинув його через пліт. А циган схопився, подякував, підняв свою торбу й побіг.

Вашківці, Сокирянського району, Чернівецької області 16 березня 1980 року Попельський Василь Іванович (1938)