Чарівні чоботи
Українська народна казка Полтавщини

Жив колись у селі Велика Круча чоботар Микита, майстер на всі руки. Одного разу погукав його до себе піп та й каже:

— Чув я, що ти можеш будь-що зшити. Зроби мені чарівні чоботи, за це великі гроші отримаєш.

— Спробую, мені це цікаво,— відповів чоловік.

Цілий день і ніч просидів Микита, ламаючи голову, де ж взяти матеріал для незвичайних чобіт. Вирішив прогулятися до лісу, може, там знайде відповідь. Скільки часу провів він у лісі, того ніхто не знає, але натрапив на напіврозвалену хатинку. Стомився і сів перепочити. Аж тут з’явилася старезна, страшна-престрашна баба і запитала:

— Чого тобі треба, чоловіче?

— Маю клопіт немалий, треба зшити чарівні чоботи, а з чого, не знаю, — перелякано пробурмотів майстер.

— Я допоможу тобі, але ти повинен принести мені тюльпан із клумби найзлішої людини вашого села, і гриб-лисичку, який росте у найглухішому місці лісу. Принесеш, то й скажу, що потрібно робити далі.

Швидше вітру помчав майстер у ліс. Ішов день, два, нарешті добрався до найгустішого чагарника. Нахилився низенько, аж зирк, а там гриб. Зрадів чоловік, посміхається, забув про обережність. Раптом де не візьмись налетіла чорна хмара кажанів і прямо на бідолаху.

Не довго думаючи, Микита витяг саморобний свистунець і з усієї сили засвистів. Де й поділися хижаки. Зрізав тоді він гриб і попрямував за тюльпаном. Квітку знайти було не важко, бо вона росла на клумбі у сусіда, злого і заздрісного. Уночі чоботар зрізав тюльпан. Рано-вранці відправився до чаклунки. Стара вже на нього чекала. Взяла своїми старечими руками гриб та тюльпан і сказала:

— Ти маєш дати мені 50 волосин із своєї голови.

Відступати не було куди. Майстер погодився. Чаклунка зрізала у нього волосся і зникла в глибині лісу. Чоловік попрямував додому. Зайшов у хату, а на столі стоять гарненькі чобітки. Взяв витвір, милується. І раптом чує звідкілясь голос чаклунки:

— Відтепер ти мій вічний раб. Не знати тобі спокою ні вдень, ні вночі.

Чобіт Микита так і не віддав попові. Вночі, говорять люди, одівав їх і літав, такий страшний, наче нечиста сила.

А одного разу пролітав над річкою Удай, зачепився ногами за кущі, чоботи намокли і полетіли в річку. З того часу майстра ніхто не бачив, а чоботи, кажуть, до цього часу лежать на дні, тільки їх ніхто піднімати не хоче.

111 (4708). Чарівні чоботи. СУС —. Записав Петренко Євген 2008 року. Петренко Тетяна Павлівна (1970). Полтавська область, Пирятинський район, Велика Круча