Чортова матір

Було два брати, один багатий, а другий убогий. Так той убогий на багатий вечір поніс вечерю до багатого. А багатій йому говорить, щоб поніс її к чортовій матері.

Вийшов він надвір, заплакав гірко та й пішов собі. Іде понад лугом, а його зустрічає дід. Він іде та плаче, а дід його питає:

— Чого ти плачеш?

Той зупинився і почав розповідати, що носив він до брата вечерю, брат послав його к чортовій матері, а він не знає, де її шукати.

— Йди ти цією стежкою, дійдеш до кладки та й свиснеш. Вискочать чорти, візьмуть тебе і занесуть до чортової матері, — сказав дід. — І як будуть давати тобі гроші або щось інше, дуже дороге, то не бери. А кажи, хай тобі дадуть барана.

Прийшов той до кладки та й почав свистіти. Тутечки чорти вискочили та й повели його до чортової матері. Там вона його й питає:

— Чого прийшов?

— Приніс вечерю, — відповів чоловік.

Вона взяла тую вечерю, а його повела до золота та срібла і говорить:

— Бери всього скільки захочеш.

— Мені нічого не треба, окрім одного барана, — відповідає.

Вона дала йому барана, той узяв його і пішов додому. Прийшов чоловік додому, ліг спати, а барана поклав коло себе. Прокинувся і злякався, де теє багатство набралося?! Бо в хаті було багато цінних речей.

Довго не думав, убрався і пішов до церкви. У церкві побачив його брат та й питає:

— Ти що, когось обікрав? Забагатів чи що, так прибрався?

Менший брат нічого не відповів, а запросив його у гості. Брат приїхав увечері в гості і злякався, що той так забагатів. Увійшов до хати, брат почав його пригощати. А багатій випив і почав розпитувати, як це той так розбагатів. А менший брат йому відповідає:

— Все це дала мені чортова мати.

Жінка багатого зараз же покликала чоловіка, щоб їхати додому. А вдома заходилась готувати вечерю для чортової матері. Зготували, чоловік узяв її та й поніс. По дорозі зустрічає його баба і запитує:

— Куди ти йдеш, чоловіче?

— Та до чортової матері вечерю несу.

Баба витягла клубок ниток і дала йому:

— Іди за клубком, він буде котитися і приведе тебе до хати чортової матері.

Чоловік пішов за клубком і невдовзі дійшов до хати. А чортова мати й питає його:

— Чого це ти прийшов?

— Та от, приніс вечерю.

— Так іди за мною, я заплачу тобі за вечерю.

Повела вона його до золота. Набрав той мішок золота, такий, що насилу підняв. Приносить додому, кинув його з плечей через поріг, а сам упав і луснув.

78 (5133). Чортова матір. СУС порівн. 751В*. Записано 2008 року. Мельник Килина Тимофіївна (1923). Черкаська область, Монастирищенський район, Нове Місто