Щасливий чоловік
Українська народна казка Бойківщини

Був багатий чоловік, що мав доста маєтку, землі багато мав. Він ся тим дуже інтересував, а сам нічого не робив. Лікар йому каже:

— Ви собі найдіть роботу. Як їдете з фірманом, то возьміть з собою патичок і по дорозі стружіть його.

Він стругав патичок і їхав у свої кареті. Та й увидів чоловіка, що співає, і свище, і косить траву коло дороги. Каже пан до фірмана, би-сь став коло того чоловіка, і тоді кличе його, того чоловіка. Чоловік підійшов, а пан його питає:

— Чого ви так веселитеся? Скажіть мені, чого вам так весело? А він каже:

— А чого би мені було невесело? Сонечко гріє як панови, так і мені. Очі в мене такі, як у вас, руки й ноги мені бог дав, як вам. І чого би мені невесело було?

— А то трава ваша чи вас найняли косити? Каже він:

— То мене найняли косити, трава не моя.

— А кілько вам платять?

— Дві корони.

— Ну і вам стає того?

— Стає, — каже той. — Коби лишень я з того сам жив. А то я ще мушу борг сплачувати і зичити. І третину кидати в болото. А четвертою частинкою з жінкою жию.

А пан заінтересувався:

— Як то ти борг сплачуєш?

— Маю старого тата, годую його — то борг сплачую. Маю малого сина, то я йому зичу, бо він мене буде годувати. І маю сестру. Я її годую, і це так, як би я в болото кидав. Вона мені ніколи не віддасть.

Козьова, Сколівського району, Львівської області 29 грудня 1990 року Набитович Марія Миколаївна (1910)