Як бог дав жінкам право
Українська народна казка Буковини

Це тепер жінкам рівноправіє, а тоді, коли Ісус Христос ходив з апостолами Петром і Павлом по землі, жінки не мали права. А Павло випросив у бога, щоб дав право жінкам, і бог дав таке право. Чоловіки мали сидіти коло хати, мити миски і доглядати дітей, а жінки — керувати всім хазяйством. Приходи жінка з поля, йде до корчми, вип’є, а тоді б’є чоловіка. Ідуть собі Ісус Христос, Петро й Павло і кажуть:

— Треба подивитися, як тут жінки хазяюють.

Ходили вони, ходили та й треба десь заночувати. Заходять до їдного, заходять до другого — ніхто не хоче на ніч приймити. Чоловіки бояться, що прийдуть додому жінки і будуть їх за це бити. Кожен говорить: «Якби я був хазяїн, то би приймив. А тепер жінка хазяйка. Прийму вас, а вона ще буде бити мене, як прийде з корчми». Вони й кажуть тому чоловікови всі три:

— Гай, прийми нас на ніч, то ми її вговоримо. Вона не буде тебе бити:

Приймив він їх на ніч, наніс соломи, простелив веретку і поклав їх спати посеред хати. Павло ліг крайній. А жінка прийшла і піймила чоловіка бити.

— Чого не палено? Чого не наварено?

— Жінко, не бий, бо ж чужі люди в хаті. А жінка:

— Ти чого їх приймив? Якби вони були хазяї, то ночували б удома, а не ходили б попід хати. Зараз я їх навчу, як ходити попід хати.

Та й ловиться крайнього бити, Павла. Била, била та й задихалася. І знов шукає ключки до чоловіка:

— Чого ти не скупав дитину? Чого ти не прибрав?

А в той час Павло попросив бога, щоб його пустили в середину. Бог ляг скраю, а Павло — в середину, А сердита жінка знов приступила до них. Помацала.

— Цего крайнього я вже била, дам ще цему середньому.

І давай знов Павла бити! Як скінчила бити, Павло пересунувся через Петра аж на другий край. А жінка знов пішла шукати ключки на чоловікови. Сварилася, сварилася, зачала його бити.

— Жінко, чужі люди в хаті, — знов каже чоловік.

— А чого вони тут? Я їм зараз ще дам. Прийшла, помацала.

— Цего крайнього я вже била, середнього била, дам ще тому третьому.

І зачинає Павла третій раз бити.

А на другий день проси Павло Ісуса Христа:

— Боже, забери від жінки право та дай чоловікови. І бог забрав від жінок право та дав чоловікам.

Росошани, Кельменецького району, Чернівецької області 20 січня 1980 року Камінський Сергій Андрійович (1915)