Як мишка левові у пригоді стала

Пішов раз лев на лови й зустрів мишку. Хотів її з’їсти, вже лапою надушив. Я мишка й каже йому:

— Ой, леве, могутній владарю! Не їж мене, змилуйся наді мною, бідною, маленькою мишкою! Я тобі за те в пригоді стану!

Засміявся лев:

— Ти мені в пригоді станеш? Якась нещасна мишка і мені, цареві над звірами, в пригоді можеш стати? В якій же пригоді?

— А хто може теє знати, — каже мишка, — тільки благаю я тебе: зглянься наді мною.

Зглянувся лев, пустив мишку. Подякувала вона й побігла швиденько до своєї нірки А через деякий час попався лев у тенета. Б’ється сердечний, борсається в тенетах, нічого не зробить, ще гірше заплутався в сітку. Аж де взялася мишка, одну петельку перегризла, другу... Як заходилася, то таку дірку в тенетах зробила, що й лев виліз!

Тоді й каже левові:

— А що, бачиш, і я, маленька мишка, тобі в пригоді стала!

— Бачу, — каже лев, — віддячила ти мені і навчила мене! Спасибі тобі.

79 (7041). Як мишка левові у пригоді стала. СУС —. Записано 2009 року. Кондель Надія (1956). Вінницька область, Погребищенський район, Андрушівка