Як єврей за «кумпанію» повісився
Українська народна казка Полтавщини

Колись Лохвиця славилася ярмарками, дешевими товарами та продуктами. Жило тоді в місті багато євреїв, які займалися різними промислами, а здебільшого торгівлею. Були серед них і багаті, були й бідні.

В одного з євреїв справи йшли чомусь не дуже добре. І от він вирішив, щоб позбутися конкурентів і поліпшити свої торгові справи, побудувати корчму поблизу дороги, що пролягала з Лохвиці на Свиридівку.

Купив єврей частину землі, зліпив сяку-таку хатину, а підвал вимурував таки добрячий та й став там торгувати. І справи в нього незабаром поліпшилися. Їдуть чумаки з Чернігівщини, з Свиридівки, зупиняються біля корчми. І по чарці вип’ють, і воли попасуть. Почали до корчми навідуватись і ті, що в лісах промишляли та на битих дорогах, займаючись грабежами та розбоєм. І пішло через єврейські руки чуже добро, осідаючи в гаманці зайвими карбованцями.

Одного разу принесли «лісові братці» шинкареві золоту чарку і сказали, щоб він тільки нею їх частував, коли вони будуть сходитися до нього бенкетувати. І коли приходили ці «лісовики» до корчми, єврей діставав золоту чарку, яку називали «кумпанією», і частував нею цих розбишак.

Так ішли дні за днями, роки за роками. Та от настав такий період, коли торгові справи пішли на занепад, а ватага розбишак вже не збиралася на свої бенкети. Справи йшли кепсько.

Щоб поліпшити свої справи, шинкар вирішив продати «кумпанію». Та коли продав, через якийсь час до корчми завітали розбійники, переодяглись та й посідали за стіл обідати.

Єврей поставив на стіл все, що вони вимагали, і стали чекати, що він буде частувати «кумпанією», а єврей став частувати іншою чаркою. А сам тремтить, як осиковий листок, і слова не промовить. Розбишаки стали домагатись, щоб він частував їх таки «кумпанією», а потім стали й погрожувати.

Шинкар пішов у комору, ніби за чаркою, та там і з переляку повісився. От як було насправді. А то кажуть, що і єврей за компанією (за гуртом) повісився. Так він не повіситься.

24 (4629). Як єврей за «кумпанію» повісився. СУС—. Записала Стельник Оксана 2008 року. Сова Микола Максимович (1936). Полтавська область, Лохвицький район, Червонозаводське