Мавра
Українська народна казка Полтавщини

Жила собі жінка-циганка, звали її Мавра. І закохалася вона в хлопця не своєї нації, у білочубого парубка з голубими очима. Нікого не хотіла бачити дівчина, не слухала застережень подруг і згодом народила дитину — білолицього синочка. Грицик, коханий Маври, дізнавшись про це, втік із села. Нікуди діватися молодій матері, і повернулася вона до своєї родини в табір. Родичі побачили, що дитя Маврине не схоже на них, адже дівчина запевняла їх, що пішла за коханим у інший табір. Розсердилися цигани і вирішили покарати зрадницю.

Одного чудового вечора куми напоїли Мавру і винесли у темний ліс, а малого хлопця підкинули білій молодій сім’ї, яка дуже хотіла мати дітей. Зраділо подружжя, віддало синові усю свою любов і багатство, і виріс із нього диво-красень.

А мати, прокинувшись серед лісу, довго блукала ним, та так і не знайшла ні сина, ні свого роду. Натрапила на маленьку хатинку, почала там жити, варити зілля всяке, чаклувати, ходила по селах, ворожила.

А в цей час у сина Маври закохалася горда Галина, на яку юнак зовсім не звертав уваги. І вирішила дівчина піти до ворожки і попросити чар-зілля, щоб отруїти хлопця.

Дала Мавра трави, заварила її Галина, отруїла Степана і сама на себе наклала руки. Циганка впізнала в юнакові свого сина. Голосила на все село, просила людей повернути його. Жаль стало родичам Маври, і забрали вони її в табір. Прийомні батьки тужили за Степаном, та згодом бог дав їм ще одну дитину.

49 (4953). Мавра. СУС —. Записала Сіренко Т. Л. 2008 року. (див. повість О. Кобилянської «У неділю рано зілля копала». Повість написана за фольклорними мотивами. Та й трансформувалася вона у фольклорний твір. Все повертається на круги свої. Примітка упорядника.) Коротич Олександра Іванівна (1930). Полтавська область, Чутівський район, Чутове