Українська міфологія

Дивосил, дев’ясил, оман високий, дикий соняшник, болячковий корінь, велике зілля, старий хліб, старівник

Дивосил (дев’ясил, оман високий, дикий соняшник, болячковий корінь, велике зілля, старий хліб, старівник) — багаторічна трав’яниста рослина з жовтими квітками. Назва пов’язана з магічним числом дев’ять. Лікарський порадник XVII ст. рекомендує потовчений і змішаний з медом корінь оману як засіб від кашлю, варений у вині — як такий, що полегшує дихання, мочений у житньому квасі — як ліки при серцевих захворюваннях. У «Лічебній книзі» XVIII ст. про оман говориться як про ефективний засіб від корости. Освяченим у храмі листям оману посипали хату та обійстя, щоб уберегтися від усякого зла.

Войтович Валерій Миколайович Українська міфологія. — К.: Либідь, 2002. — 664 с.: іл.; Українська міфологія. — Вид. 3-є. — Рівне: Видавець В. Войтович, 2012. — 681 с.: іл.