Людина, яка літала
Українська народна казка Полтавщини

Це було ще за царя Гороха. Жив собі парубок. Худий він був дуже. Одного разу парубок пішов до дядька. А в дядька був горобець. От він і каже хлопцеві:

— Давай навчу тебе літати.

От парубок і погодився . Пішов на дах, хотів стрибати, а горобець закричав:

— Ти що, та ти ж уб’єшся! Пішли на пагорбок.

Вони і пішли. Хлопець помахав руками і злетів. І чим більше він літав, тим дужче він худнув. І полюбив той хлопчина одну дуже гарну дівчину. Але у неї була біда — триголовий Змій Горинич хотів її з’їсти. Парубок полетів до Змія битися. Літав він у триголового між головами, літав, доки той заплутав собі голови. А тоді узяв велику залізяку і бив Змія до смерті.

Потім він за сім діб здійснив навколосвітню подорож летячи, прилетів у своє село. Одружився тоді хлопець на тій дівчині, яку врятував від змія. Після того вони жили довго й щасливо і померли в один день.

Ось і казці цій кінець, а хто слухав — молодець!

185 (4854). Людина, яка літала. СУС —, новотвір. Записано 2008 року. Коршун Ніна Іванівна (1934). Полтавська область, Оржицький район, Золотухи