Сом
Українська народна казка Поділля

На дні одного озера жив старий сом. Він вважав себе дуже розумним, адже ні один рибалка не міг його впіймати. В озері жило багато інших мешканців, які дружили і гралися між собою. І тільки сом ні з ким не товаришував і всіх зневажав, особливо карасиків. Сом казав, що вони найдурніші, тому що саме вони найбільше потрапляють до рибалок.

Одного разу рибалки поставили пастку і хвалькуватий сом потрапив до неї. Навколо полоненого сома зібралися всі мешканці озера, дивилися, як сом намагався вибратися, але ніхто не хотів йому допомогти.

Ось настав вечір, сом все ще залишався у пастці і вже не сподівався на порятунок. Декілька маленьких карасиків, які поверталися додому з прогулянки, побачили старого сома і вирішили йому допомогти.

Сому стало дуже соромно, адже він не раз ображав карасиків, а тепер вони виявилися його рятівниками.

З тих пір старий сом змінився, став приємним і добрим для всіх мешканців озера.

43 (6370). Сом. СУС —. Записала Павленко Н. І. 2009 року. Юрчик Ольга Тимофіївна (1951). Вінницька область, Вінниця