Як чоловік став лелекою
Українська народна казка Чернігівщини

Коли вперше Бог поселив людину на землю, він доручив їй однести на край світу лантуха, в якому була зібрана різна нечисть. Перед тим, як відправити чоловіка в дорогу, Бог сказав, аби той не розв’язував мішка. Стало цікаво чоловікові, що там, і він забув про Божу заборону. Розв’язав мішок, а звідти почало виповзати всіляке гаддя — вужі, жаби, гадюки…

— Ти не послухав мене! — розгнівався Бог, — я перетворю тебе в пташку. Тепер ти все життя будеш збирати випущену на волю нечисть.

Кажуть люди, що й досі ходить людина лелекою полями й болотами, визбирує плазунів.

110 (4222). Як чоловік став лелекою. СУС —. Записано 2008 року. Нечитайло Євдокія Петрівна (1921). Чернігівська область, Козелецький район, Петрівське