Про селище Гончарівське
Легенда Чернігівщини

Оселилися якось біля невеличкого озера на Чернігівщині люди. Жили мирно, робили все разом. Будували невеличкі хатинки, займалися рибальством і полюванням. Згодом почали обробляти землю і помітили, що ґрунт глинястий. Якщо глину розім’яти, а тоді обпалити, вона стане міцною. З того часу глина стала основним матеріалом для виготовлення посуду. З роками цей процес удосконалили, винайшли гончарний круг. Гончарство стало улюбленим заняттям. Озеро, навколо якого розселилися люди, назвали Гончарів Круг. А селище — Гончарівське.

17. Про селище Гончарівське. Записано в Гончарівському Чернігівського району від Бердника Олексія Петровича (1943) 2008 року.