Про старого дуба
Легенда Полтавщини

На хуторі Буда, поблизу нашого села, росте великий дуб. Його посадив Максим Залізняк. Про це моїй бабусі розповідала її бабуся.

На село і хутір часто нападали татари і турки. Всіх молодих людей вони вивозили у рабство. Потрапила туди й дівчина Ярина. Турки кинули її у погреб й замкнули. З неволі її визволив наречений і вони разом втікали довгим лісом через Холодний Яр.

Та їх наздогнали турки, закували в кайдани, а на другий день живцем закопали під великим дубом.

Вранці люди побачили, що біля дуба виріс ще один дубок і кущ троянд, який кожного року пускає нові паростки. Це місце красиво огороджене і вважається історичною пам’яткою.

54. Про старого дуба. Записано в Решетилівці Решетилівського району від Іванюк Мотрони Іванівни (1949) 2008 року.