Чому вулиця називається Куманівка
Легенда Поділля

Було то дуже давно, коли село ще не було таким великим. На місці теперішньої вулиці ріс густий і темний ліс. Жили під тим лісом цигани. Крали вони у місцевих селян худобу: волів, корів, коней. Найбільш, звичайно, коней. Весь цей товар вони переховували в тому лісі, а потім водили продавати його в сусіднє село Куманівку (тепер це Козятинський район).

Коли селянин розшукував пропалу у нього худобу, то йому говорили, що це марна справа, його худоба давно в Куманівці, маючи на увазі, що її викрали цигани.

Пройшли роки, ліс вирубали. На тому місці поселилися люди. А назва так і залишилася — Куманівка.

21. Чому вулиця називається Куманівка. Записано у селі Ширмівка Погребищенського району від Мазура Миколи Костянтиновича 2009 року.