Як лелеки дітей рятували
Легенда Полтавщини

Давно це було, коли на українські землі нападали орди. Налетять, підпалять хати, виженуть худобу, заберуть у полон жінок і дітей. А малюків покинуть напризволяще на згарищах. І тоді лелеки, підхопивши на крила потерпілих малюків, піднімалися високо-високо над землею. Почули своїх дітей козаки і кинулися наздоганяти ворогів. А лелеки кружляли, вказуючи дорогу. З того часу на Україні лелекам дуже раді.

Існує про лелек ще й така легенда. «Цей наш лелека — злодій. Увечері, коли ніхто не бачить, він краде зорі з неба. Стоїть на хаті на одній нозі, закине голову в зоряне небо. Шия довга, дзьоб до зір та й хап зорю. Зоря гаряча — застрягне в горлі, лелека не може ковтнути. Студить зірку і чуємо лише клекіт з горла «кла-кла-кла»».

58. Як лелеки дітей рятували. Записано в Бреусівці Козельщинського району від Павлюка В’ячеслава Сергійовича (1941) 2008 року.