Як відьма молоко збирає
Демонологічна розповідь Поділля

Прийшов дядько рано на тік до хліва. Чує, щось молоко дзюрчить. Як він заходить, то під коровою сидить жінка з розпущеними косами. Як він до неї, то вона дійницю на голову. Покарабкалась по дверях вверх, як кіт, і втекла. То була відьма.

Кажуть, що вона як корову видоїть, то забере молоко і масло. А корова і молока не дасть, а як і дасть, то сметани не буде. А як не видоїть, то так, на очі забере сметану і молока не буде, або буде таке, як вода.

А ще є такі відьми, що як подивиться, на корову, то й не видає, а буде битися і нікого не підпускати. А ще, як відьма, на котру жінку лиха, то й од неї молоко забере, що дитині не буде.

8. Як відьма молоко збирає. Записано в селі Старий Остропіль Старокостянтинівського району від Коваль Марії Олександрівни (1942) 2008 року.